Vaccin mot borrelia inom räckhåll

Nu håller ett vaccin på att tas fram mot fästsjukdomen borrelia, och i år görs de första testerna på människor, det meddelar Vetenskapsradion.


Thomas Lingelbach, vd på det läkemedelsbolag och som står bakom vaccinet meddelar att det ska vara färdigt för användning till år 2022 eller 2023, det vill säga om cirka fem års tid.

Detta försök går främst ut på att se om vaccinet är säkert nog att använda innan nästa steg inleds och då med fler testpersoner. Men det handlar även om att analysera om vaccinet lyckas med att få immunförsvaret att bilda antikroppar mot de borreliabakterier som fästingar bär på, det skriver Sveriges Radio.

Om borrelia

Borrelia är en fästingöverförd sjukdom som orsakas av bakterier. Det tar ungefär ett dygn för bakterierna att överföras från fastingen in till såret, därför minskar risken för borrelia om fästingen upptäcks snabbt och kan tas bort inom ett dygn.

Symptom vid borrelia är om det uppstått en rodnad som är större än fem centimeter runt fästingbettet. Vissa kan även få feber, huvudvärk och känna sig trött.

Läs mer om fästingar och borrelia här.