Borrelia

Borrelia är en fästingburen bakterieinfektion som du kan få av ett fästingbett. Det går dock inte att vaccinera sig mot borrelia men den kan behandlas med antibiotika.


borrelia

Vid borrelia så uppstår denna typ av rodnad ungefär en till fyra veckor efter ett fästingbett.

Borrelia – en fästingöverförd smitta

Borrelia, eller Lyme borrelios som det heter, är en fästingöverförd sjukdom orsakad av bakterier.

Borrelia är vanligare än TBE och du kan också drabbas flera gånger av borrelia tillskillnad mot TBE som du endast kan drabbas av en gång.

Det tar ungefär ett dygn för bakterierna att överföras från fästingen in till såret. Därför minskar risken för borrelia om fästingen upptäcks snabbt och kan tas bort inom ett dygn.

Symtom vid borrelia

Rodnad som är större än fem centimeter runt fästingbettet. Denna rodnad uppstår efter en till fyra veckor. Ibland kan man även få feber, huvudvärk och känna sig trött.

Om infektionen sprider sig till nervsystemet (neuroborrelios) får du symptom som huvudvärk, illamående och strålande smärta från rygg, ben och armar. Det finns även risk för halvsidig ansiktsförlamning.

Om infektionen sprider sig till lederna får du symptom som svullnad och värk i stora leder, så som i knäleden.

Behandlas med antibiotika

Genom antibiotika kan du bli helt frisk från den tidigaste formen av borrelia. Om infektionen däremot har spridit sig är det dock något svårare och du kan behöva få andra typer av antibiotika direkt i blodet.