Så skyddar du dig mot fästingar

I takt med att temperaturen stiger väcks fästingarna till liv. Ett fästingbett kan orsaka sjukdomar som tbe och borrelia. I denna artikel ger vi dig tips på hur du skyddar dig mot fästingar.


Håll dig borta från högt gräs och buskar. Det är där fästingarna trivs som bäst. Är det dessutom fuktigt ökar risken för fästingbett. Fästingar är mest aktiva i fuktiga områden.

Täck kroppen. Om du planerar att vistas i områden med hög risk för fästingar bör du täcka kroppen. Använd långbyxor, långärmat och gärna stövlar. Det är även rekommenderat att ha på sig vita kläder då det är lättare att upptäcka fästingarna.

Plocka bort fästingen. Det är viktigt att plocka bort fästingen så fort du blivit biten. Det minskar risken för sjukdomar som tbe och borrelia. Du kan ta bort en fästing med fingrarna, men använd helst en pincett. Ta tag om fästingen så nära munnen på den som möjligt och dra den rakt ut försiktigt.

Undersök kroppen när du kommit hem. Fästingar kryper oftast på kläder eller huden innan den biter. Undersök om det finns krypande fästingar på huden eller kläderna så fort du kommit hem. Knäveck, ljumskar och naveln där huden är tunn är områden du bör hålla extra noga på. Be gärna om hjälp av någon.

Vaccinera dig. Det bästa skyddet är vaccinering. Vaccinera dig själv och ditt barn – helst innan fästingsäsongen börjar i april.