Dödligt fästingvirus sprider sig i norra Sverige

Den fruktade Taigafästingen har hittats i nya områden i Norrland, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt som har analyserat 4000 fästingprover. Taigafästingen bär på en dödligare variant av TBE-viruset och kan ibland ha en dödlighet på 30 procent.


I juni förra året bad Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) boende norr om Dalälven att skicka in upphittade fästingar. Ungefär 4000 fästingar kom in till SVA som analyserades för att påvisa virus.

Efter en första analys fann man ett 20-tal taigafästingar både vid kusten och inlandet.

– Vi är överraskade att vi fått in så många fästingar från hela Norrland, men också att vi har hittat den här taigafästingen i ett större område än vi tidigare har sett, säger Anna Omazic, forskare på SVA, till SVT.

Bär på dödligt virus

Taigafästingen kommer österifrån och bär på en farligare variant av TBE-viruset. I Ryssland har flera dödsfall till följd av bett från taigafästingen rapporterats. Ibland är dödligheten 30 procent.

Ny insamling

I och med upptäckten inleder SVA en ny insamling och ber nu allmänheten i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län skicka in upphittade fästingar.

Instruktioner för hur du skickar in fästingar hittar du på SVA:s hemsida.