Nytt test för borrelia ska minska följdsjukdomar

Ett nytt blodprov ska snabbt ge tydliga besked om en eventuell borreliainfektion, till skillnad från nuvarande test. Snabb diagnos leder till tidig behandling och bättre resultat för patienten.


Borrelia är den vanligaste infektionen som smittar via fästingar i Europa och Nordamerika. Oftast syns ett rött utslag i en cirkel runt bettet vilket är ett tydligt tecken på borreliainfektion för läkare.

I de fall där hudutslag inte syns behövs blodprov för att fastställa borreliadiagnos. De blodprov som används idag fungerar genom att upptäcka antikroppar mot bakterien i blodet som immunförsvaret bildar.

Problemet med dessa tester är att immunsystemet kan bilda antikroppar mot borrelia som testet inte känner igen. Detta ger ofta förvirrande resultat i tillägg till att det kan ta flera veckor efter infektion för antikroppar att nå en nivå som testet kan mäta.

Nu presenterar forskare i USA en analys över nästa generationens blodprov för borrelia som kan ge betydligt bättre diagnostiska möjligheter.

– Nya tester är mer exakta och ger inte lika många falskt positiva eller falskt negativa resultat som de test som används idag, säger Steven Schutzer, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Nya, mer specifika tester hjälper läkare ställa diagnos snabbare och ta behandlingsbeslut att ge antibiotika snabbare vilket leder till bättre resultat för patienten med färre följdsjukdomar.