Annons från Svea Vaccin

Vaccinera dig mot TBE hos Svea Vaccin

TBE (Tick Borne Encephalitis) dvs. fästingburen hjärninflammation, är en sjukdom som sprids av fästingar. Det är en sjukdom som snarare ökar än minskar i förekomst. Det finns inget botemedel för TBE i dagsläget, därför rekommenderas vaccin som ett förebyggande skydd mot sjukdomen.


Du kan smittas så fort du blir biten av en fästing som bär på viruset. Viruset finns i fästingens spottkörtlar och därför kan du bli smittat även om du tar bort fästingen snabbt.

När temperaturen är över fem grader är fästingarna aktiva, vilket ofta är mellan mars och november men högsäsong för fästingar är under sommaren.

Läs mer om TBE hos Svea Vaccin

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att de som vistas i riskområden, ute i natur samt får ofta fästingar bör vaccinera sig innan fästingsäsongen startar.

Det är tre doser som tas: Första och andra dosen ska tas med ungefär en månads mellanrum, och den tredje upp till ett år senare. Nästa påfyllnadsdos är efter tre år och efter detta räcker det med en dos vart femte år för att hålla skyddet mot TBE vid liv. Detta är för att TBE vaccinets effekt avtar över tid, och man behöver ”påfyllningar” efter hand.

Se Svea Vaccins priser här

Är du över 50 år behövs fyra doser istället för tre, för att skyddet mot TBE ska vara optimalt.

Svea Vaccin har 34 mottagningar runt om i hela Sverige. Här finns det läkare och sjuksköterskor med speciell kompetens inom vaccin och sjukdom.

Det är alltid drop-in, du är välkommen precis när det passar dig.

Varmt välkommen in till oss på Svea Vaccin!

Läs mer om vaccination hos Svea Vaccin