Fästingsäsongen är här

Fästingarna har börjat vakna till liv, trots det kyliga vädret. Forskarna rekommenderar därför att man börjar vaccinera sig för att undvika att smittas av den fästingburna sjukdomen TBE.

Fästing på ett blad


I takt med att våren närmar sig söker vi oss mer ut i naturen där fästingarna sitter och väntar på en värd att attackera. Fästingarna bär på ett virus som kan ge upphov till borrelia och hjärninflammation, TBE. Trots att TBE fortfarande är en ganska ovanlig sjukdom har det fästingburna viruset ökat under 2000-talet och drabbar 300 personer per år, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det finns idag inget vaccin mot borrelia, men däremot finns det mot TBE. Forskarna menar nu att det är hög tid att vaccinera sig mot TBE. Säsongen för TBE-smitta börjar vanligtvis i april och pågår ända till december. För att få ett fullständigt skydd bör man vaccinera sig med tre doser, första bör ske tidigt under året.

– Om man är känslig och inte vill bli sjuk och vistas mycket ute i naturen kan det finnas anledning att vaccinera sig, säger Lars Lundqvist, biolog vid Lunds universitet.

Trots att fästingar finns i större delen av landet, är Stockholms, Södermanlands, Uppsala oh Västra Götalands län riskområden för att drabbas av fästingar som bär på TBE-virus.