Nya metoder för att upptäcka Borrelia behövs

Svensk sjukvård missar att diagnostisera många borreliafall. Efter kritik utreds nu alternativa metoder för att upptäcka borrelia, skriver Dagens Nyheter.


10 000-tals svenskar drabbas varje år av borrelia – en väldigt farlig infektion som kan leda till döden om den inte behandlas. Trots det missar svensk sjukvård att ställa rätt diagnos för väldigt många som söker hjälp.

I Tyskland och i Norge finns det dock andra metoder, ett så kallat CD57-test, för att se om någon har borrelia. Därför söker sig många svenskar dit för hjälp, trots att de själva då får betala över 100 000 kronor för en borrelia-utredning där.

Torbjörn Kjerstadius, biträdande överläkare vid Karolinska universitetslaboratoriet, säger dock till Dagens Nyheter att detta CF57-test är rena bedrägeriet. ”Det visar blodkroppar som reagerar också vid andra tillstånd än borrelia, som tumörsjukdom”.

Det finns dock många andra alternativ till borreliautredning. Men olika läkare har olika åsikter om de olika metoderna. De flesta läkare är dock överens om att den metod som i dag används i Sverige inte räcker till.

Smittskyddsinstitutet prövar nu olika metoder, men kan inte avslöja vilka. Efter att utredningen är klar är det upp till varje landsting att välja metod.